ΣΑΜΗΣ 
 

samimap

Ο τέως Δήμος Σάμης βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς, αριθμεί 2.297 κατοίκους και καλύπτει έκταση 129.326 στρεμμάτων. Η Σάμη είναι το σημαντικότερο λιμάνι του νησιού. Η περιοχή συνδυάζει εκτεταμένη παράλια ζώνη, αλλά και ενδιαφέρουσα ενδοχώρα.
Στην παραλία έχουμε τοπία ιδιαίτερης αισθητικής αξίας, όπως η παραλία της Αντίσαμης, ο Πάλιουρας και η μικρή λίμνη του Καραβόμυλου, όπου και καταλήγει μέρος από τα υπόγεια νερά των Καταβοθρών Αργοστολίου.

Δείτε φωτογραφίες της περιοχής

Αναζήτηση

Παρουσίαση

sami1 

Η Σάμη είναι περιοχή με ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα. Εχουν καταγραφεί 17 θέσεις σπηλαίων και σπήλαιο βαράθρων, πράγμα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο, με μεγάλο ενδιαφέρον για την προϊστορία της περιοχής. Σήμερα δύο σπήλαια είναι επισκέψιμα για το ευρύ κοινό: το Λήμνο σπήλαιο της Μελισσάνης στον Καραβόμυλο και το σπήλαιο της Δρογκαράτης στο δρόμο για το χωριό Χαλιωτάτα.
Η Μονή Αγριλίων δεσπόζει στο ύψωμα προς τη σμαραγδένια παραλία της Αντίσαμης και αγναντεύει την Ιθάκη και τον Πατραϊκό Κόλπο. Τοπίο με φόντο τον καταπράσινο όγκο του Αίνου, κατάφυτο με τα μοναδικά στον κόσμο έλατά του.
Εκτός από την πόλη της Σάμης, ο Δήμος αποτελείται από μια σειρά όμορφων οικισμών με περιποιημένα σπίτια και αυλές πνιγμένες στα λουλούδια.

Οι μικρές και μεγάλες εκπλήξεις της κεφαλονίτικης φύσης είναι παρούσες σε κάθε γωνιά του Δήμου Σάμης.
Η περιοχή της Σάμης είναι ένας τόπος ιδιαίτερα προικισμένος από τη φύση. Πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά, γαλαζοπράσινες παραλίες, γραφικά χωριά και πολλά διάσπαρτα υπόγεια σπήλαια και λίμνες συνθέτουν ένα τοπίο που συναρπάζει και συγκινεί. Πολλά από τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

 

Ιστορια

 samihistory

Η Σάμη υπήρχε από την προϊστορική εποχή. Η αρχαιότερη αναφορά βρίσκεται στον Ομηρο, ο οποίος την αναφέρει ως τμήμα του βασίλειου του ηγέτη των Κεφαλλήνων,  Οδυσσέα.

Είναι η εποχή κατά την οποία οι Κεφαλλήνες πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Στην περιοχή της Σάμης έχουν βρεθεί ίχνη οργανωμένης κατοίκησης από την εποχή αυτή. Ο λόφος Βίγλα ίσως αποτελούσε τη μυκηναϊκή ακρόπολη.

Το 5ο αιώνα π.Χ. η Κεφαλονιά ήταν χωρισμένη σε τέσσερις πόλεις-κράτη: της Κράνης, της Σάμης, των Πρόννων και της Πάλης.

Οι πόλεις αυτές ακολούθησαν αυτόνομη πολιτική. Οι συχνά αντίπαλες μεταξύ τους σχέσεις αποδεικνύονται από τις ισχυρότατες κλασσικές / ελληνιστικές ακροπόλεις, όπως μαρτυρούν και τα σωζόμενα τμήματα της σημαντικής δικόρυφης ακρόπολης Σάμης. Τα λείψανα της εποχής αυτής δείχνουν μια καλά οργανωμένη και ακμάζουσα πόλη.

Κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα η Σάμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ρωμαίων, λόγω της στρατηγικής της θέσης. Το 189 π.Χ. εκστρατεύουν με σκοπό να καταλάβουν το νησί. Από τις πόλεις της Κεφαλονιάς, μόνο η Σάμη αποφασίζει να αλλάξει στάση και να αντισταθεί σθεναρά. Η πολιορκία ήταν ανελέητη και κράτησε τέσσερις μήνες. Η Σάμη παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 188 π.Χ., ύστερα από την μεταφορά πολιορκητικών μηχανών από την Αμβρακία. Υπέστη τρομερή λεηλασία και εξανδραποδισμό. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, οι Ρωμαίοι την αναδιοργάνωσαν και αργότερα αποτέλεσε σπουδαίο ενδιάμεσο σταθμό στα ταξίδια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αρχαιολογικά ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής μαρτυρούν έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Οι πειρατικές επιδρομές κατά τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. και οι καταστρεπτικοί σεισμοί, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, συνέβαλαν στη βαθμιαία παρακμή και στην τελική εγκατάλειψη της πόλης

 

Αξιοθέατα

samiavithos 

Λίμνη Αβυθος
Τα διοικητικά όρια του τ. Δήμου Σάμης περιλαμβάνουν και την Λίμνη Αβυθο (ή Μεγάλη Ακωλη), που συναντάμε στη διαδρομή από το Πυργί προς τον Πόρο, δίπλα στο χωριό Αγιος Νικόλαος.
Πιστεύεται ότι η λίμνη δεν έχει βυθό και τα άφθονα νερά της χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής, από το Πυργί μέχρι τον Πόρο.
Το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι ένα ακόμα δείγμα της συναρπαστικής φύσης του νησιού, με πλούσια βλάστηση και σπάνια πανίδα.

samikaravomilos

Λίμνη Καραβόμυλου
Στα ήρεμα νερά της Λίμνης του Καραβόμυλου φτάνουν τα νερά της Μελισσάνης, για να περάσουν μέσα από τη μεγάλη ρόδα του νερόμυλου και να καταλήξουν στη θάλασσα.
Το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πλούσια βλάστηση και χώρους αναψυχής κάτω από τη σκιά ψηλών δένδρων.
 samimelissani Λίμνη Μελισσάνης
Λιμναίο αξιοποιημένο σπήλαιο με 3,5 χλμ μήκος, 40 μ. πλάτος και 36 μ. ύψος.
Ενα μέρος της οροφής έχει καταρρεύσει και το θέαμα από την ανταύγεια του ήλιου, ιδίως τις μεσημεριανές ώρες, είναι φαντασμαγορικό, καθώς οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τα τοιχώματα του σπηλαίου και χαρίζουν απίστευτους χρωματισμούς στα νερά της λίμνης.
Το λιμνοσπήλαιο φιλοξενεί σταλακτίτες και σταλαγμίτες 20.000 ετών και η ξενάγηση γίνεται με βάρκες.
Στο χώρο της λίμνης - στο νησάκι - ο αρχαιολόγος Μαρινάτος ανακάλυψε ιερό του Πάνα και τα λιγοστά, αλλά σημαντικά, ευρήματά του φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.
 samiagrilia Μονή Αγριλίων
Μονή του 18ου αιώνα, χτισμένη κοντά στη Σάμη, σε ένα λόφο κατάφυτο από αγριλιές, αντικρίζει την Ιθάκη και τον κόλπο της Σάμης.
Η Μονή Αγριλίων είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο και σε αυτή δίδαξε ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
 samidrogarati Σπήλαιο Δρογκαράτης (κοντά στο χωριό Χαλιωτάτα)
Εδώ η μεγαλοπρέπεια της φύσης έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό έργο γλυπτικής. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από το πρώτο λεπτό που εισχωρεί σ' αυτό το μεγάλο εργαστήρι της γης, όπου σταλαγμίτες και σταλακτίτες δημιουργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Η αντανάκλαση του φωτός πάνω στους σταλακτίτες δημιουργεί παραμυθένια ατμόσφαιρα. Το σπήλαιο αποτελείται από έναν κατηφορικό διάδρομο μήκους 44 μ., που καταλήγει σε αίθουσα διαστάσεων 30x40 μ.
Η αίθουσα, στολισμένη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, έχει θαυμάσια ακουστική και είναι διαμορφωμένη για συναυλίες με ειδική εξέδρα που υπάρχει στο βάθος του σπηλαίου.
Ο θόλος του είναι άθικτος και έχει σχηματίσει μια μοναδική, μαγευτική σύνθεση. Το σπήλαιο της Δρογκαράτης είναι σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα σπήλαια και λιμνοσπήλαια, που δεν έχουν ακόμα πλήρως αξιοποιηθεί για ξεναγήσεις. Τα δύο σημαντικότερα και μεγαλύτερα σπήλαια είναι το Σπήλαιο Αγκαλάκι και το Σπήλαιο Ζερβάτη.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Στην περιοχή της Σάμης βρίσκονται μια σειρά από παραλίες και κολπίσκοι με πεντακάθαρα νερά και φόντο την πλούσια βλάστηση της περιοχής.
 
 samiantisamos Αντίσαμος
Ξεκινώντας από την πόλη της Σάμης με προορισμό τον κόλπο της Αντίσαμου, συναντάμε μια σειρά από γραφικούς κολπίσκους, όπως ο Πάλιουρας, προσβάσιμους, είτε με βάρκα, είτε μέσω κάποιου μονοπατιού.
Η μεγάλη έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη όταν περάσει το σημείο Διχάλια και αρχίσει να κατηφορίζει προς την μεγάλη παραλία της Αντίσαμου, ένα τοπίο σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου και του άσπρου.
Από εκεί ψηλά, η θέα της σμαραγδένιας παραλίας προκαλεί δέος, ακόμα και αν πρόκειται για την πολλοστή φορά που κάποιος έχει αντικρίσει το τοπίο αυτό.

Τα τυρκουάζ νερά του Ιονίου συναντούν τα κάτασπρα βότσαλα, που με τη σειρά τους σβήνουν εκεί που ξεκινάει το καταπράσινο φόντο της βουνοπλαγιάς. Η Αντίσαμος είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες στην Κεφαλονιά και το Ιόνιο, γενικότερα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι παραγωγοί της ταινίας "Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι" την επέλεξαν ως φόντο για την ταινία.

Παραλία Αγίας Παρασκευής
Η παραλία της Αγίας Παρασκευής είναι ο μεγαλύτερος από μια σειρά γραφικών κολπίσκων που συναντάμε στη διαδρομή από τον Καραβόμυλο μέχρι την Αγία Ευφημία του γειτονικού Δήμου Πυλάρου.
Η πρόσβαση σε όλους τους κολπίσκους είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς ο δρόμος περνά δίπλα από τη θάλασσα.
Σε κάθε στροφή του δρόμου συναντάμε ένα φυσικό σκέπαστρο από ελιές με τη "δική" του παραλία. Ολοι οι κολπίσκοι έχουν χονδρή άσπρη άμμο και νερά με υπέροχες αποχρώσεις. Απέναντι φαίνεται η Ιθάκη και ο Πατραϊκός Κόλπος.

Παραλία Σάμης - Καραβόμυλου
Ξεκινώντας από το λιμάνι της Σάμης με προορισμό τον Καραβόμυλο, συναντάμε μια αδιάκοπτη ακτογραμμή με πεντακάθαρα νερά, αλλού με βότσαλο και αλλού με ψιλή άμμο.

Πάλιουρας
Ξεκινώντας από την πόλη της Σάμης με προορισμό τον κόλπο της Αντίσαμου, συναντάμε μια σειρά από γραφικούς κολπίσκους - όπως ο Πάλιουρας - προσβάσιμους, είτε με βάρκα, είτε μέσω κάποιου μονοπατιού.

Πληροφορίες

 

Αστυνομία: 26710 22200

Πυροσβεστική: 199, 191

Τουριστική Αστυνομία: 26710 22815

Νομαρχιακό Νοσοκομείο: 26710 24641

Λιμενικές Αρχές:
Αργοστολίου: 26710-22224
Ληξουρίου: 26710-94100
Σάμης: 26740-22031
Πόρου: 26740-72460
Φισκάρδου: 26740-41400
Πατρών: 2610-341002 - 2610 341024
Κυλλήνης: 26230-92211
Ιθάκης: 26740-32909
Αστακού: 26460-41052

 


Πώς θα έλθετε

transportmap

Με λεωφορείο
Καθημερινές αναχωρήσεις από Αθήνα (μέσω Πάτρας ή Κυλλήνης ) για Αργοστόλι ( μέσω Σάμης, Πόρου ή Αργοστολίου ) και για Ληξούρι καθημερινά από Αθήνα.
Τηλ. ΚΤΕΛ Αθήνας 210-5150785
ΚΤΕΛ Αργοστολίου 26710-22276
ΚΤΕΛ Ληξουρίου 26710-93200
Φέρρυ Κυλλήνη - Ληξούρι (STRITZIS FERRIES) 2 ώρες και 30 λεπτά, καθημερινά.

Για τα δρομολόγια επισκεφθείτε το www.ktel.org

Με αεροπλάνο

Καθημερινές πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς. Διάρκεια: 45 λεπτά από την Αθήνα.
Πληροφορίες: Διεθνής Αερολιμένας Κεφαλληνίας: 26710 41511
Γραφείο Ολυμπιακής Αεροπορίας: 26710 28881
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος": http://www.aia.gr
Ολυμπιακή Αεροπορία: www.olympicairlines.com

Με φέρρυ-μποτ
Από Πάτρα – Σάμη ( 2 ώρες και 30 λεπτά )
Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Πάτρας, τηλ.: 2610 – 341002, 2610 – 324817, Λιμεναρχείο Σάμης, τηλ.: 26740 - 22031
Από Κυλλήνη – Πόρος (1 ώρα και 30 λεπτά )
Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Κυλλήνης, τηλ.: 26230 – 92211, Λιμεναρχείο Πόρου, τηλ.: 26740 - 72460
Από Αστακό – Σάμη
Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Αστακού, τηλ.: 26460 – 41052,  Λιμεναρχείο Σάμης, τηλ.: 26740 - 22031

Από Σχηνάρι Ζακύνθου – Πεσσάδα Κεφαλονιάς ( 1 ώρα ) Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Αργοστολίου, τηλ.: 26710 – 22224


Ακτοπλοϊκές γραμμές:
Ιόνιαν Φέρις:
26710 27621 – 26740 72250 (Πόρου)
26710 92503 (Ληξουρίου) –
210 3249997 (Αθηνών) -

Στρίντζης Φέρις:
26710 25151 – 26740 72284 (Πόρου)
26710 93142 (Ληξουρίου)
210 4225000 (Αθηνών)
2610 240.000 (Πατρών)

Προηγούμενη Σελίδα
     
© Copyright EEKI   Powered by infohitech.gr  
  


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 2000-2006 Γ? Κ.Π.Σ
ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3 : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΜΕΤΡΟ 3.1 : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%.